Membrana A-PRF o tehnică nouă în stomatologie
ianuarie 14, 2019
Ce tipuri de coroane se pot confecționa peste implantele dentare?
ianuarie 22, 2019
Membrana A-PRF o tehnică nouă în stomatologie
ianuarie 14, 2019
Ce tipuri de coroane se pot confecționa peste implantele dentare?
ianuarie 22, 2019

De ce apar petele albe pe dinți?

Pe suprafața dinților pot fi uneori vizibile pete albe cretoase, opace. Ele sunt acolo fie de la apariția dintelui pe arcadă, care erupe pătat, sau apar după o perioadă de timp în care dintele arăta normal. Petele care sunt prezente încă de la formarea dintelui se numesc distrofii dentare și ele nu evoluează, nu cresc în dimensiuni și nu se transformă în carii. Deranjează doar estetic și pot fi estompate prin albirea dinților sau fațete.

Dacă observați că unul sau mai mulți dinți, care inițial arătau normal, încep să se păteze, mai ales la nivelul zonei de lângă gingie, atunci trebuie să vă prezentați la un consult stomatologic. Aceste pete apar datorită pierderii substanțelor minerale din structura smalțului . Lipsa de igienă corectă permite persistența alimentelor pe suprafața dintelui și descompunerea zahărului din compoziția lor de către bacteriile din gură. Ph-ul scade, apar acizi și se pierde calciul din smalț. La purtătorii de aparate dentare fixe riscul apariției lor e mai mare datorită faptului că igienizarea e mai dificilă în jurul bracheturilor.

Petele evaluează spre producerea de carii și pot produce durere la contactul cu alimente dulci sau reci

Ce se poate face pentru a preveni apariția lor:

1. Igiena bucală trebuie să fie corectă, zilnic de cel puțin 2 ori. Ideal ar fi să vă spălați pe dinți după fiecare masă. Seara este obligatorie spălarea cu multă răbdare, cel puțin 3 minute. Peste noapte scade fluxul salivar ce protejează dinții și efectele negative ale acizilor sunt mai mari.

2. Pastele de dinți trebuie să fie cu fluor. Clătirea gurii cu ape de gură cu conținut de fluor ajută la prevenirea producerii de acizi în placa bacteriană și la repararea smalțului prin remineralizarea leziunilor.

3. Gumele de mestecat (fără zahar) stimulează fluxul salivar. Saliva are în compoziție calciu, fosfați și fluor care repară smalțul.

4. Modificarea dietei prin limitarea conținutului de dulciuri și sucuri acidulate. Acestea ar trebui consumate după masa de amiază și evitate gustările între mese.