Coroanele dentare

În cazul dinților afectați extensiv de carii, cu obturații extinse sau dinții tratați endodontic (cu nervul scos), obturația (plomba) nu mai este eficientă deoarece pereții subțiați ai dintelui nu mai oferă rezistență în timp și există riscul să se fractureze. Coroanele dentare sunt o modalitate excelentă de a restaura acești dinți și de a le conferi rezistența necesară.

Coroanele dentare reprezintă un înveliș care acoperă dintele șlefuit în totalitate, refăcându-i forma și dimensiunile inițiale. Ele se cimentează pe dinţii naturali existenţi şi pot fi îndepărtate doar de către medicul dentist. Coroana dentară are şi un rol estetic corectând forma sau poziția dintelui pe care se aplică.

Înainte de a se aplica o coroană, dintele afectat trebuie tratat prin îndepărtarea eventualelor carii și ramforsarea acestuia cu o plomba. Dacă nervul a fost scos cu ceva timp înainte, e bine să faceți o radiografie retroalveolară ( țintită pe acel dinte), pentru a vedea cum s-a vindecat țesutul din jurul rădăcinii iar dacă dintele are pereții subțiri şi puțin rezistenți, e bine să fie întărit cu unul sau mai mulți pivoți din fibră de sticlă sau dispozitiv corono-radicular ( DCR) metalic turnat în laborator. Odată ce 'fundația' e sănătoasă se poate trece la învelirea dintelui cu o coroană care să-i ofere rezistența necesară solicitărilor mecanice la care e supus permanent dintele în masticație şi să îl protejeze decriscul de fractură.

Punțile dentare

Puntea dentară tratează edentaţia. Ele restaurează funcțional și estetic lipsa a 1-3 dinți și sunt mai multe coroane unite între ele. Coroanele marginale se pot atașa, prin șlefuire, de dinții sănătoși situați de o parte și de alta a breșei edentate pentru a susține coroanele care înlocuiesc dinții lipsă sau se pot monta pe două sau mai multe implante dentare.

Dacă breşele edentate, formate prin căderea dinţilor, rămân golale, dinţi rămaşi au tendința de rotaţie sau de migrare spre spaţiul liber, rezultând o ocluzie anormală. Dezechilibrul cauzat de lipsa dinţilor poate evolua către afecţiuni gingivale şi disfuncţia articulaţiei temporomandibulare.

Punțile dentare fixe nu se pot scoate din cavitatea bucală așa cum se face cu proteza dentară.

Beneficii ale tratamentului cu coroane sau punți dentare

  • Rezultate imediate;
  • Înlocuiesc dinții lipsă;
  • Îmbunătățesc fizionomia feței;
  • Sunt invizibile, nedetectabile între ceilalți dinți naturali;
  • Adaptarea la ele este rapidă și ușoară
  • Forța mușchilor masticatori va fi distribuită uniform pe cât mai mulți dinți posibili;
  • Sunt biocompatibile și nu dau reacții alergice în cazul folosirii zirconiului și ceramicii;
  • Sunt ușor de întreținut, la fel ca dinții naturali (cu periuța de dinți, periuțe interdentare și ață dentară);
  • Sunt rezistente în timp;

Tipuri de coroane și punți dentare

Cele mai utilizate în practica curentă sunt:

  • coroanele acrilice: sunt temporare, provizorii pe o durată limitată la câteva zile sau săptămâni;
  • coroane din compozit: au rezistență scăzută, sunt tot provizorii;
  • coroane ceramice: pentru tratamentul de lungă durată.

Coroanele pot fi realizate din porțelan (ceramică) pe structură metalică, de zirconiu sau pot fi integral ceramice.

Ultima generație de lucrări de porțelan pe structură de zirconiu sau ceramice integral sunt create să fie invizibile, nedetectabile între ceilalți dinți naturali. Sunt o excelentă combinație de rezistență, biocompatibilitate și naturalețe. Sunt foarte bine tolerate de organism, nu dau reacții alergice și nu colorează gingia la locul de contact între coroană și gingie (tatuajul gingival metalic poate apare la coroanele pe suport de metal).

Coroanele şi punțile dentare sunt fabricate individualizat pentru fiecare pacient, în funcție de situația clinică, necesitățile terapeutice și dorințele pacientului astfel încât rezultatul să fie zâmbetul natural și frumos pe care şi-l doreşte fiecare.

Este important de notat că activitățile zilnice ale pacienților nu sunt afectate prin lipsa temporară a unui sau a mai multor dinți, până la finalizarea coroanei este fabricată imediat o coroană provizorie din acrilat.

Fazele clinice şi de laborator pot dura între 1-5 săptămâni, în funcție de complexitate.

Cum alegem tipul de coroană dentară?

Durabilitatea în timp a coroanelor dentare

Toate coroanele ceramice de înveliş, indiferent din ce materiale sunt realizate, au rezistență crescută şi nu se fracturează a solicitările masticatorii normale. Există pe piață o multitudine de firme producătoare de ceramică, cu prețuri variate şi calități estetice, rezistență diferită. Prețul unei coroane dentare va reflecta calitatea materialului folosit, priceperea şi competența laboratorului şi a doctorului stomatolog.

În condițiile respectării indicațiilor şi a tehnicilor de realizare corecte, longevitatea acestor lucrări dentare e foarte bună.

Studiile publicate în literatura de specialitate susțin o longevitate foarte bună a acstor restaurații, durata medie de viață este între 8-12.

Dacă aveți lucrări protetice (coroane, punți) trebuie să respectați nişte reguli care vor prelungi viața dintelui dvs:

  • nu spargeți între dinți alimente tari: coji de nucă, oase, etc.
  • nu desfaceți cu dinții sticle sau alte obiecte evitați să mușcați dintre fructe foarte tari, folosiți cuțitul pentru a le tăia
  • dacă aveți bruxism (frecați sau scrâșniți noaptea dinții) purtați o gutieră de protecție
  • igiena zilnică trebuie să fie impecabilă, atât pe dinții naturali cât şi la nivelul coroanelor. Folosiți în fiecare seară ața dentară sau periuțele interdentare, în funcție de ce vă recomandă doctorul stomatolog
  • nu uitați de igienizarea profesională (detartraj, periaj, airflow bicarbonat). Aceasta se recomanda odată la 6 luni, dar poate fi nevoie şi mai des, în funcție de starea gingiilor dvs şi eficiența personală a periajului propriu.