Dinții copiilor = Responsabilitatea părinților
Măsurile pentru prevenirea cariilor trebuie aplicate cât mai devreme, din perioada formării dintelui și apoi a apariției în gură.
Alimentația influentează calitatea dintelui, dezvoltându-i rezistența la carii. Este important ca din alimentație să nu lipsească legumele, fructele, laptele. Suplimentele cu fluor administrate în perioada de formare a dinților îi fac mai rezistenți la atacul carios, dar acestea se adaugă numai la indicația stomatologului.
Pentru a avea dinți sănătoși tot timpul în copilărie, adolescență și mai târziu ca și adulți îngrijirea trebuie să înceapă încă din primul an de viață. Obiceiurile sănătoase de igienă trebuie deprinse de la vârste cât mai fragede.
Perierea dinților trebuie să se facă de minim 2 ori pe zi cu paste de dinți care conțin fluor. Părinții trebuie să își supravegheze copiii și să îi ajute la completarea periajului cel puțin seara. Copiii până la 10-12 ani nu au dexteritatea necesară pentru a igieniza corect dinții pe toate suprafețele, așadar în această etapă rolul părinților este determinant.
Odata cu apariția primului dinte în gură apare și bacteria care determină apariția cariilor. Aceasta se dezvoltă pe suprafața dinților, reacționează cu alimentele transformând zahărul în acid. Acidul format poate dizolva smalțul dentar - acest proces conducând la apariția cariilor dentare.
Câteva recomandări și sfaturi utile
- Începeți periajul imediat ce apare primul dinte.
- Ajutați copiii să își perieze dinții mai ales seara; puteți sta în spatele copiilor dumneavoastră când se periază asigurându-vă că periajul este efectuat corect pe toate fețele dinților.
- Între 3-5 ani copiii ar trebui să facă prima vizită la dentist.
- Nu dați copilului între mese sau noaptea biberoane cu lapte, sucuri de fructe sau alte băuturi cu zahăr.
- Dați copilului să bea doar apă între mese sau noaptea.
- Fructele sunt cele mai indicate gustări între mese.
Tratamente stomatologice pentru copii
- Consultaţie și instructaj privind un periaj dentar corect;
- Periaj profesional;
- Sigilare dinte;
- Tratamentrul cariilor dentare;
- Tratamente ortodontice;
- Extracții dentare;
Copiii sunt influențabili la această vârstă, recomandat fiind să nu discutați în prezența lor despre frică, durere sau experiențe mai puțin pozitive la dentist. Copii trebuie încurajați să vină fără teamă la dentist, periodic, pentru a evita apariția problemelor stomatologice grave care pot genera durei și experienșe traumatizante pentru ei.
În jurul vârstei de 5-6 ani apare un dinte permanent în spatele ultimilor dinți de lapte. Atenție la igienizarea lor deoarece frecvent se cariază, nefiind observați de părinți sau se confundă cu un dinte de lapte. Este indicată sigilarea lui, o manoperă ușoară prin care se lipește un lac pe suprafața dintelui și îl protejează de microbii din gură. La această vârstă creșteți cantitatea de pastă de dinți utilizată (cât un bob de mazăre) și pemiteți fluorului să mai rămână în gură după periaj, îndrumați-vă copilul să nu clătească energic după periaj.
Utilizați suplimentele de fluor numai la indicația medicului stomatolog.