
Sigilarea dinților, o metodă de prevenire a cariilor dentare
februarie 7, 2018
Reguli pentru a avea o dantură sănătoasă pentru toată viața
februarie 24, 2018Care sunt cauzele cariilor dentare și cum le puteți preveni?

Care sunt cauzele cariilor dentare și cum le puteți preveni?

Caria dentară este una dintre cele mai răspândite afecțiuni ajungând până aproape la 100% din populație. Netratată la timp, caria produce complicații ale pulpei (nervului) dintelui, a țesutului parodontal și osos din jurul dintelui, cu pierderea lui în cele din urmă. Cu toate că este o afecțiune cu prevalență mare, încă nu s-a elucidat complet mecanismul ei de producere. Se consideră că un rol important în formarea cariilor le au bacteriile din gură, în special Streptococus mutans. Aceste microorganisme au nevoie de zahăr pe care îl metabolizează și îl transformă în acizi care produc decalcifierea smalțului si procesul carios este inițiat. În producerea cariei dentare sunt implicați 3 factori: zahărul din alimentație, bacteriile din gură și dintele care trebuie să fie vulnerabil la atacul carios.
Pentru prevenirea apariției cariilor dentare trebuie luate măsuri legate de alimentație, scăderea numărului de microbi prezenți în gură și creșterea rezistenței dintelui.
1. Alimentația
Zahărul este prezent zilnic în alimentația noastră și aduce un aport caloric important, iar dulciurile sunt consumate cu plăcere de toți. Nu poate fi eliminat din meniul zilnic, dar cantitatea consumată poate fi redusă și formele lipicioase (caramele, bomboane, biscuiti) evitate pentru că rămân mult timp aderente pe dinți. Este bine să nu se consume dulciuri între mese, iar imediat dupa aceea trebuie spălați dinții sau consumate fructe care ajută la autocurățirea dinților. Fructele si legumele crude, prin conținutul lor în fibre, stimulează funcția masticatorie și secreția salivară, facilitând autocurățirea.
2. Reducerea numărului de microbi din gură
Periajul dinților cu periuța de dinți și pasta de dinți elimină resturile de mâncare și scade numărul de microorganisme colonizate pe suprafața dinților. Periajul trebuie să se facă după fiecare masă, cu o periuță de consistență medie, timp de 3 minute. Pentru prevenirea cariilor interdentare trebuie folosită ața dentară sau periuța interdentară. Seara periajul este foarte important pentru că resturile alimentare rămase pe dinți sunt transformate mai ușor în acizi de către bacteriile din gură, deoarece scade secreția de salivă. Saliva protejează dinții prin neutralizarea acizilor produși și remineralizarea smalțului. Apele de gura cu antiseptice (clorhexidina) reduc flora bacteriană, dar consumul lor e limitat la perioade scurte deoarece sunt iritante pentru mucoase și colorează dinții.
3. Creșterea rezistenței dintelui
Există o variație individuală privind rezistența la carie, posibil și ereditară. Administrarea de fluor în timpul formării dintelui îi crește rezistența la carie. Exista o amplă dezvatere privind administrarea tabletelor de fluor sau fluorizarea apei potabile, însă studiile au confirmat lipsa de nocivitate a fluorului în concentrațiile mici folosite pentru profilaxia cariei. Administrarea tabletelor de fluor trebuie începută din primele zile de viață și continuată până la 12 ani.
Un efect bun il au gelurile concentrate de fluor care se aplica prin periaj, în gutiere sau prin clătire.
Sigilarea șanțurilor și gropițelor de pe suprafața masticatorie a măselelor împiedică contactul direct între zahăr, bacterii și smalț, protejând împotriva cariei.
Trebuie reținut că un dinte perfect curat nu se cariază niciodată! Spălați-vă pe dinți după fiecare masă, de ori câte ori e posibil acest lucru.
Sunt foarte importante vizitele regulate la medicul stomatolog pentru a putea surprinde și trata din timp diversele afecțiuni dentare și pentru a preveni apariția altora.