
Mentinatorul de spatiu, cînd și cum îl utilizăm
ianuarie 9, 2020
Deficitul de creștere a mandibulei (retrognația mandibulară)
august 31, 2020Mini implantele ortodontice

Mini implantele ortodontice se mai numesc șuruburi ortodontice sau TAD= Temporary Anchorage Devices =mijloace temporare de ancorare.
Apariția lor în ortodonție a însemnat un progres enorm în calitatea și rapiditatea tratamentului, permițând realizarea unor deplasări dentare care înainte nu erau posibile cu mijloacele convenționale. O nouă eră s-a deschis în ortodonție cu costuri minime, tehnică simplă și fără a necesita cooperarea pacientului prin purtarea unor dispozitive complicate.
Mini implantele ortodontice sunt realizate din aliaj de titan și au diametre intre 1-2 mm și lungimi între 6-15 mm. Spre deosebire de mai cunoscutele implante dentare, care înlocuiesc dinții lipsă, acestea sunt mult mai mici în dimensiuni și servesc la ancorajul dinților în timpul tratamentului ortodontic. Atunci când aplicăm o forță să deplasăm un dinte, se mișcă atât dintele care dorim cât și celălalt dinte/dinți la care tragem. Aceasta mișcare se poate să nu fie dorită și atunci folosim un miniimplant ortodontic. Acesta e fixat în os și e fix, staționar, nu se deplasează. Astfel, putem trage dinții care dorim să-i deplasăm la acest mini implant și nu mai avem mișcări nedorite ale celorlalți dinți.


INSERAREA lor e simplă, durează câteva minute. După anestezia zonei, miniimplantul se înșurubează direct prin gingie, în os. Locul unde se aplică este de obicei gingia vestibulară sau palatinală dintre dinți sau pe polta palatinală.
Ele se pot folosi la tracțiunea dinților imediat după aplicare, nu necesită timp suplimentar pentru că nu se osteointegrează ca și implantele clasice, au stabilitate prin retenția mecanică în osul cortical. În primele 3 săptămâni forța ortodontică folosită e mai ușoară, apoi se trece la un nivel obișnuit.
Nu există contraindicații la aplicarea lor, cu o igienă locală corectă tratamentul decurge normal.
E dureroasă aplicarea lor?
Unii pacienți nu au dureri după inserare, iar alții descriu o durere ușoară spre medie, în primele 24 h, care cedează la administrarea de medicamente antialgice (paracetamol, ibuprofen). Durerea resimțită e comparabilă cu cea de la strângerea aparatului și cu siguranță mai scăzută decât o extracţie dentară.
După terminarea tratamentului ortodontic, miniimplantele se îndepărtează ușor, zona se vindecă în câteva zile fără cicatrice. Pe zonă se poate aplica un gel cu Clorhexidina cu efect antibacterian.

