Sigilarea dinților, o metodă de prevenire a cariilor dentare

De ce este important ca dinții de lapte să fie tratați când sunt cariați?
ianuarie 29, 2018
Care sunt cauzele cariilor dentare și cum le puteți preveni?
februarie 7, 2018
De ce este important ca dinții de lapte să fie tratați când sunt cariați?
ianuarie 29, 2018
Care sunt cauzele cariilor dentare și cum le puteți preveni?
februarie 7, 2018

Sigilarea dinților, o metodă de prevenire a cariilor dentare

Sigilarea dinților, o metodă de prevenire a cariilor dentare

Sigilarea dinților este o metodă de prevenire a apariției cariilor dentare pe suprafețele dinților proaspăt erupți. Este indicată pe dinți sănătoși, fără carie. Este o metodă simplă, ușor de realizat, care nu implică durere și este acceptată cu ușurință de majoritatea copiilor.

Sigilarea constă în aplicarea unui strat subțire de material compozit în șanțurile și gropițele dinților. Astfel este împiedicat contactul direct între alimente, bacterii și smalțul dintelui și nu se mai formează cariile. Este indicat ca sigilarea să se facă cât mai repede posibil după apariția dinților în gură, pentru că odată formată caria nu se mai poate sigila dintele. Vârsta optimă este 3-4 ani pentru dinții temporari, 6-8 ani pentru molarii permanenți primi și 11-12 ani pentru al doilea molar permanent.

Cei mai frecvent sigilați sunt primii molari permanenți, care apar în gură între 5 și 7 ani, în spatele dinților de lapte. Acești dinți sunt predispuși la carii chiar în timpul erupției, fiind confundați cu un dinte de lapte și neglijați, fiind localizați într-o zonă din spate sunt mai puțin periați de copii.

Etapele sigilarii dinților:

  • periajul profesional cu o periuță și pastă pentru a curăță temeinic suprafața dintelui';
  • aplicarea unui gel demineralizant pentru 30 secunde;
  • spălarea cu jet de apă sub aspirație (nu e permisă clătirea);
  • uscarea cu jet de aer;
  • aplicarea cu o pensulă a unui adeziv și fotopolimerizarea lui;
  • aplicarea sigilantului fluid care blochează toate șanțurile și fosetele dintelui. Acesta se întărește prin fotopolimerizarea cu o lumină pentru 10-20 secunde;
  • verificarea ocluziei.

Controlul sigilarii este bine să se facă la intervale de 6 luni. Durata de viață a unei sigilari este de câțiva ani și depinde de corectitudinea realizării ei, mai ales de realizarea izolării dintelui de salivă, lucru mai greu de realizat în gurița mică și permanent în mișcare a unui copil de 6 ani. Apoi intervine dieta și obiceiurile alimentare de sfărâmare a alimentelor dure între dinți (bomboane, alune, etc...), cât de strânse sunt contactele dentare cu dinții antagoniști. Sigilantul este de obicei colorat, alb, pentru a fi ușor identificat și evaluată prezența lui pe dinte la controale.

În situațiile în care șanțurile dintelui sunt deja colorate negricios și este dificil de apreciat dacă este sau nu prezentă deja o carie, este preferabil să se indeparteze zona neagră și să se pregătească o mică cavitate care apoi este blocată cu sigilant, procedeu denumit sigilare lărgită. Prin aplicarea acidului demineralizant se elimină o mare parte din bacteriile prezente în fisuri, iar sigilantul are rolul blocării microorganismelor, caria dentara devenind inactivă.

Pentru a avea dinții sănătoși și puternici începând din copilarie și pe tot parcursul vieții este necesar să respectați unele măsuri de profilaxie a cariei dentare:

  • igiena dentară riguroasă și temeinică,
  • controle periodice de 2 ori pe an,
  • asigurarea unei alimentații echilibrate,
  • reducerea consumului de dulciuri aderente,
  • eliminarea consumului de dulciuri între mese, administrarea lor trebuie făcută doar la masa principală urmată de spălatul pe dinți,
  • aplicarea de geluri cu conținut crescut de fluor,
  • sigilarea dinților.

Dinții copiilor = responsabilitatea părinților