Tulburări de creștere si dezvoltare dento-maxilare

Pretul dinților din porțelan
noiembrie 22, 2017
Cum renunță copilul la sugerea degetului?
noiembrie 24, 2017
Pretul dinților din porțelan
noiembrie 22, 2017
Cum renunță copilul la sugerea degetului?
noiembrie 24, 2017

Tulburări de creștere si dezvoltare dento-maxilare

Care sunt cele mai frecvente cauze ale tulburărilor de creștere si dezvoltare dento-maxilare la copii

Creșterea și dezvoltarea oaselor maxilare și a dinților e supusă acțiunii factorilor generali (ereditatea, funcțiile glandelor endocrine, metabolismul) și locali. Rolul eredității în moștenirea trăsăturilor faciale este recunoscut: forma nasului, mărimea maxilarelor, dimensiunea dinților. În ortodonție unele anomalii sunt recunoscute ca având cauză genetică: strunga, ocluzia (mușcătura) adâncă, dezvoltarea exagerată a mandibulei (prognatismul mandibular), lipsa unor dinți (frecvent lipsește incisivul lateral superior), dinții supranumerari. Creșterea maxilarelor, alinierea dinților și relațiile de ocluzie (mușcătura) sunt puternic influențate de factorii locali, de echilibrul musculaturii periorale și obiceiurile vicioase. Repercursiunile asupra creșterii arcadelor dentare sunt variabile în funcție de vârsta copilului, durata şi intensitatea practicării lor.

Respirația orală (pe gura, nu pe nas), deglutiția cu interpoziție a limbii, aspirarea sau interpunerea buzei inferioare (muşcarea buzei), tulburările de pronunție creează dezechilibre ale musculaturii și pot apare diverse anomalii dentare. Dinții și oasele se deplasează în direcția presiunii musculare mai mari. De exemplu copilul care respiră pe gură stă cu gura deschisă, buzele nu mai pun presiune pe dinții frontali, care se deplasează înainte. Apar demineralizări şi carii ale dinților care nu mai sunt protejați de salivă, maxilarele se îngustează, creşte dimensiunea facială anterioară, determinând un aspect facial tipic: facies adenoidian.

În deglutiția atipică limba se interpune între cele două arcade dentare şi apare un spațiu între dinți: ocluzia deschisă.

Sugerea sau interpunerea buzei inferioare apare de multe ori în urma decondiționării altor obiceiuri vicioase de supt. Poate determina accentuarea şanțului dintre buză şi bărbie, ce dă un aspect bătrânesc, protruzii ale dinților, ocluzii deschise.

Obiceiurile vicioase de supt degetul sau suzeta:

Este normal la copii mici până la 2-3 ani să își sugă degetul sau suzeta. Dar persistența acestor obiceiuri la copiii mai mari e periculoasă pentru că stimulează unele grupe musculare in detrimentul altora si prin presiunea directă a degetului pe dinți, le modifică direcția şi poziția. Apar ocluzii deschise, în care incisivii superiori nu se ating cu cei inferiori, poziționarea posterioară a mandibulei, îngustarea arcadelor, împingerea în față a incisivilor superiori și în spate a celor inferiori. Sunt foarte rare situațiile în care obiceiurile de supt nu modifică poziția arcadelor. Daca sunt întrerupte timpuriu aceste obiceiuri , modificările dentare ușoare se pot corecta spontan.

Cariile dintilor de lapte și extracția lor inainte de vreme sunt cauzele multor înghesuiri ale dinților permanenti. Rolul dinților de lapte este și de a menține spațiul necesar alinierii dinților permanenți. Dacă se pierd dinții de lapte si nu se pun menținătoare de spațiu, dinții din spatele arcadei migreaza spre anterior, furând spatiul necesar pentru dinții permanenți de înlocuire

.