Cele mai frecvente probleme apărute în timpul tratamentului ortodontic

Când sunt indicate fațetele dentare?
noiembrie 29, 2018
Membrana A-PRF o tehnică nouă în stomatologie
ianuarie 14, 2019
Când sunt indicate fațetele dentare?
noiembrie 29, 2018
Membrana A-PRF o tehnică nouă în stomatologie
ianuarie 14, 2019

Cele mai frecvente probleme apărute în timpul tratamentului ortodontic

1.DECALCIFIERI ALE SMALŢULUI ŞI CARII DENTARE

Dacă igiena orală nu e bună, periajul dinților nu e destul de frecvent sau tehnica de periaj e incorectă apar petele albe opace, primul stadiu al cariei dentare. Consumul alimentelor sau băuturilor excesiv îndulcite, pot conduce la decalcifieri ale smalțului care apar ca pete albe pe dinți, în special în zona dintre brachet și gingie. Aceleași probleme pot să apară și fără tratament ortodontic, dar riscul este mai mare la un purtător de aparat ortodontic datorită faptului că igienizarea e mai dificilă în jurul bracheturilor.

2. RESORBŢIA RADICULARĂ (SCURTAREA RĂDĂCINII)

Rădăcinile dentare ale unor pacienţi devin mai scurte (se resorb) în timpul tratamentului ortodontic. Nu se cunoaşte exact ce cauzează resorbţia radiculară şi medicul ortodont nu poate prevedea care sunt pacienţii predispuşi la aceasta complicaţie. Se consideră ca există o predispoziție genetică pentru această complicație. De obicei aceasta nu are consecinţe semnificative, scurtarea rădăcinii e mică, sub 2 mm. La 1-5% din pacienții ortodontici poate deveni un pericol pentru longevitatea pe arcada dentară a dintelui implicat, scurtarea rădăcinii e mare, peste 4 mm sau o treime din lungimea inițială. Dintele devine mobil și necesită fixarea la ceilalți dinți.

Apare în special la nivelul incisivilor superiori, apoi cei inferiori sau molarii 1 mandibulari.

Întrucât nu se poate prevede care pacienți sunt susceptibili la resorbtie radiculară, se recomandă o radiografie a incisivilor la 6 luni de la începerea tratamentului ortodontic.

Dacă resorbţia este depistată în timpul tratamentului, medicul ortodont poate recomanda o pauză în tratament sau îndepărtarea aparatului ortodontic înainte de finalizarea tratamentului.

3. BOALA PARODONTALĂ

Afectarea ţesuturilor care susţin dinţii (gingie, ligamente parodontale, os) poate să apară sau să se agraveze în timpul tratamentului ortodontic din cauza mai multor factori, cel mai frecvent fiind lipsa unei igiene orale adecvate. Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată zilnic prin utilizarea unor mijloace de igienizare eficiente, se poate produce inflamaţia gingiei, precum şi o pierdere a înălţimii osului care susţine dinţii.

În unele cazuri, grosimea insuficientă a gingiei poate duce la apariţia unei recesiuni gingivale în timpul tratamentului ortodontic, care să necesite realizarea unei intervenţii de grefare gingivală. Această situație este mai frecventă când se face expansiunea arcadei pentru a alinia dinții înghesuiți. Prin deplasarea dinților înspre exteriorul arcadei, se produce subțierea osului și a gingiei și apare recesiunea gingivală. Grefarea poate fi recomandată la începutul, în timpul sau după tratamentul ortodontic. În cazuri extrem de rare, dacă problemele parodontale nu mai pot fi controlate, tratamentul ortodontic poate fi întrerupt până la stabilizarea parodontală.

4. PIERDEREA VITALITĂŢII DENTARE

Un dinte care a fost traumatizat de un accident anterior sau un dinte care a avut o carie profundă înainte de a fi obturat coronar poate avea leziuni ale pulpei dentare. Deplasarea dentară ortodontică poate agrava aceste leziuni, conducând în unele cazuri la necesitatea unui tratament endodontic (de canal) la dintele respectiv.