DINȚI
PUTERNICI ȘI
SĂNĂTOȘI

Începând din copilărie

Dinți aliniați. Mușcătură corectă. Zâmbet sănătos

Ortodonția este acea ramură a stomatologiei care se ocupă cu îndreptarea dinților strâmbi, poziționați necorespunzător pe arcadele maxilare, respectiv cu corectarea mușcăturii (ocluzia) greșite. Fără durere!

Alinierea dinților strâmbi este necesară atât din motive estetice, dar și pentru o mai bună sănătate maxilo-facială. Spațiile interdentare prea mari sau prea mici, dinții suprapuși, încălecați, favorizează apariția cariilor, a inflamațiilor gingivale, a parodontopatiei și a altor probleme de sănătate. Cu ajutorul unui aparat dentar, dinții poziționați incorect pot fi îndreptați și repoziționați, obținându-se un zâmbet frumos și o estetică facială armonioasă.

Tratamentul ortodontic nu cunoaște limită de vârstă. Aparatele dentare se personalizează pentru fiecare pacient, ele putând fi purtate atât de copii cât și de adulți. Totuși, pentru rezultate optime, se recomandă începerea tratamentului cât mai devreme încă din copilărie sau din adolescență.

Durata tratamentului depinde de severitatea problemei și poate dura de la câteva luni până la câțiva ani. Majoritatea pacienților sunt tratați pe parcursul a 2 ani. În acest timp, sunt necesare vizitele la medic, la fiecare 4-6 săptămâni. După îndepărtarea aparatelor ortodontice, de cele mai multe ori este necesară purtarea unui aparat de retenție, pentru a ajuta la păstrarea noii poziții a dinților.

Instrucțiuni privind tratamentul ortodontic

  • Înaintea începerii unui tratament ortodontic este necesară rezolvarea oricăror probleme dentare existente;
  • Igiena orală în timpul purtării aparatului trebuie să fie impecabilă. Există periuțe speciale – periuțe interdentare;
  • Succesul tratamentului ortodontic depinde și de îngrijirea aparatului și a cavității bucale;
  • Trebuie evitate alimentele lipicioase, tari, crocante sau greu de mestecat, precum si alimente cu conținut ridicat de zahăr;
  • După aplicarea aparatului sau după controalele lunare este posibil să simțiți o oarecare tensiune ca urmare a forțelor necesare deplasării dinților în poziția corectă;
  • Trebuie respectate întocmai indicațiile medicului stomatolog în privința timpului și modului de purtare al unui aparat ortodontic;
  • Nu trebuie pierdută nici o sedință de activare;
  • Purtarea aparatului de retenție după cel ortodontic este obligatorie pentru păstrarea noii poziții a dinților.

Tipuri de aparate dentare

Aparatele funcționale modifică creșterea maxilarelor, ajută la adaptarea țesuturilor moi și mușchilor feței la poziții noi ale mandibulei, mișcă grupuri întregi de dinți și schimbă angulația acestor dinți. Sunt indicate în general la copii și la adolescenți în perioada de creștere. Nu sunt fixate (cimentate) pe dinți, pot fi scose din gură de către pacient, purtarea depinzând de conștiinciozitatea pacientului.

Aparatele fixe produc deplasări dentare de finețe, în toate planurile spațiale, imposibil de realizat cu aparate mobilizabile. Aceste aparate pot fi folosite atât la copii cât și la adulți. Aparatele fixe sunt lipite pe dinți, pacientul nu le poate îndepărta după bunul lui plac, astfel purtarea lor este permanentă. Sunt ușor de purtat, adaptarea este foarte ușoară, nu împiedică masticația sau vorbirea.

Aparatele mobile permit un tratament precoce, înainte ca toți dinții să fie schimbați, aplicarea şi îndepărtarea lor făcându-se de către pacient. Ele pot fi aplicate de la vârste foarte mici, permițând corectarea anomaliilor dento-maxilare în faza de debut şi oprind evoluția spre probleme mai grave sau uneori ireversibile.

Aparatul de contenție este un dispozitiv fix sau mobil care se poartă după îndepărtarea aparatului ortodontic fix‚ pentru menținerea poziției corecte a dinților la finalul tratamentului. Purtarea aparatului de contenție este unica soluție care asigură menținerea poziției dinților obținută în urma tratamentului ortodontic.