Tratamentul ortodontic are potenţialul de a elimina viitoarele probleme dentare, inclusiv cea a uzurii anormale a dinţilor, poate facilita o igienă orală mai bună, reducând riscul apariției cariilor şi a problemelor parodontale.

Zâmbet sănătos încă din copilărie

Aparatele funcționale sunt dispozitive care acționează asupra activității musculare pentru obținerea unui efect terapeutic: modifică creșterea maxilarelor, ajută la adaptarea țesuturilor moi și mușchilor feței la poziții noi ale mandibulei, mișcă grupuri întregi de dinți și schimbă angulația acestor dinți. Folosesc forțe naturale, contracțiile musculare, astfel riscul de supradozare a forței este eliminat. Sunt indicate în general la copii și la adolescenți în perioada de creștere. Nu sunt fixate (cimentate) pe dinți, pot fi scose din gură de către pacient, purtarea depinzând de conștiinciozitatea pacientului.

Sunt active în perioada de creștere, între 9-14 ani, mai repede la fete decăt la băieți, care au creşterea mai târziu. E important un consult ortodontic de specialitate pentru a depista problemele de creștere a oaselor maxilare, care se răsfrâng asupra dinților, ocluziei şi aspectului facial. Doar în perioada aceasta de creștere generală a organismului se pot corecta aceste probleme. Nu se poate stimula creșterea decât atunci când se produce. Aceste aparate funcționale sunt foarte utile în dirijarea procesului de creştere.

Tratamenul precoce, înainte ca toți dinții de lapte să fie schimbați, în faza de debut a anomaliei dento-maxilare este foarte important.

Copilul la vârsta de 7-8 ani trebuie consultat de un medic specialist ortodont pentru a depista şi a opri evoluția unor probleme ce pot deveni mai grave sau uneori ireversibile!

De exemplu o afecțiune frecventă este retrognația mandibulară, poziționarea prea în spate a mandibulei față de maxilarul superior. Apare la copiii care respiră pe gură datorită prezenței de vegetații adenoide, alergii care blochează nasul sau datorită unor obiceiuri vicioase de supt degetul. Efectele acestor probleme se răsfrâng asupra dinților superiori care se deplasează în față şi se spațiază, mandibula se poziționează spre posterior, se pierde contactul dintre dinții superiori și inferiori. Aspectul facial e afectat: buza superioară e cu mult în fața celei inferioare, buza inferioară e răsfrantă şi intră sub dinții superiori, şanțul bărbiei e accentuat.

Tipuri de aparate dentare funcționale

Monoblocul

Este format dintr-o placă superioară unită cu o placă inferioară. Impiedică respirația orală, obiceiurile vicioase de supt degetul, interpunerea buzei inferioare. Are rol de menținător de spațiu și acționează asupra dinților și proceselor alveolare. Deoarece aparatul nu permite fonația și masticația purtarea lui e limitată la 3-5 ore ziua și toată noaptea.

Rezultatele obținute cu acesta au avantajul că sunt foarte stabile în timp pentru că acționează atât pe dinți cât și pe oasele maxilare, pe care le modelează în timpul creșterii, pentru a obține armonie între dinți, oase și față.

Twin-blockul

Este format dintr-o plăcuță maxilară și una mandibulară care se îmbină la închiderea gurii printr-un plan înclinat. Se obține o corectare a anomaliei dentare prin folosirea forțelor mușchilor masticatori. Este proiectat pentru purtatea permanentă, este scos din gură doar pentru igienizare.

După primele luni de purtare a aparatului Twin Block se observă o rapidă îmbunătățire a aspectului facial: armonizarea profilului și a poziției buzelor, reducerea convexității feței, obținerea unui contact echilibrat și estetic între buzele superioară și inferioară.

Pentru ca aparatul dentar să funcționeze corect el trebuie purtat tot timpul: „aparatul îndreaptă dinții doar când este în gură și nu în buzunar”. Este important să se mănânce cu el în gură, forțele declanșate în timpul masticației corectează poziția maxilarelor și a dinților și accelerează tratamentul. Dacă este purtat tot timpul acomodarea la vorbire și înghițire cu aparatul în gură durează doar câteva zile. În scurt timp pacientul se va simți mai confortabil cu el în gură decât fără el.

Sugerea degetului sau a suzetei este atât de frecventă la copii mici încât se punea întrebarea dacă este un fenomen normal. Răspunsul este DA, până la vârsta de 2-3 ani. Persistența peste această vârstă poate fi dăunătoare, cu consecințe nedorite asupra dinților, ocluziei și feței. Oprirea acestor obiceiuri vicioase timpuriu în dentiția temporară sau imediat după apariția incisivilor permanenți (6-7ani) poate să determine corectarea spontană a formelor uşoare de malocluzie. Ocluzia deschisă (lipsa contactului între incisivii superiori şi cei inferiori) se corectează spontan la 2-4 luni de la încetarea obiceiurilor de supt. Se poate ca suptul degetului să înceteze, dar să fie înlocuit un un obicei mai puțin vizibil: interpunere limbii între incisivi, aspirarea buzei inferioare.

De aceea consultul ortodontic de specialitate este important.