Tratamentul ortodontic ajută la îmbunătăţirea masticaţiei şi fonaţiei, la reducerea migrărilor dentare, la îmbunătăţirea suportului parodontal, la reducerea problemelor asociate cu dinţii incluşi sau absenţi.

Dantură sănătoasă și frumoasă

Aparatele fixe au devenit atât de perfecționate încat pot să rezolve cazuri dificile, inclusiv la adulți. Avantajul major este producerea deplasărilor dentare de finețe, în toate planurile spațiale, imposibil de realizat cu aparate mobilizabile. Aceste aparate pot fi folosite atât la copii cât și la adulți.

Aparatele fixe sunt fixate pe dinți, pacientul nu le poate îndepărta după bunul lui plac, astfel purtarea lor este permanentă, indiferent de conștinciozitatea pacientului. Sunt ușor de purtat, adaptarea este foarte ușoară, nu împiedică masticația sau vorbirea. Sunt așezate pe fața vizibilă a dinților și sunt de mai multe feluri: metalice sau estetice din porțelan. Aparatele ortodontice metalice au devenit mult mai mici față de primele zile ale ortodonției. Brackeții mini sunt discreți, facilitează igiena și reduc disconfortul pacientului. Aparatele fixe au însă și efecte defavorabile dacă nu sunt respectate indicațiile de specialitate, dacă nu este meținută o igienă riguroasă: favorizează apariția petelor albe demineralizate, cariilor, gingivitelor și a recesiunilor gingivale.

Alcătuirea aparatului dentar fix

Bracketurile

Bracketurile

Bracket-urile sunt lipite cu ajutorul unui ciment de suprafața dinților. Brackeții pot fi făcuți din metal sau material ceramic de culoarea dintelui; ei se fixează pe suprafața vizibilă (vestibulară) sau ascunsă (linguală) a dinților (tehnica linguală).
arcul

Arcul

Arcurile reprezintă elementul activ principal care declanșează forța ortodontică. El este legat de toate bracket-urile și dezvoltă forța necesară deplasării dinților în poziția corectă. Aliajele ultramoderne cum este Nichel-Titanul, Beta-Titanul și TMA-ul permit acum îndreptarea dinților cu disconfort minim și foarte eficient datorită caracteristicilor de superelasticitate și memorie a formei.
Inelul-metalic

Inelul metalic

Este cimentat pe dinții din spate (molari).
Ligatura

Ligatura

Arcul este menținut pe fiecare bracket prin intermediul unei ligaturi, care poate fi realizată din elastic sau dintr-o sârmă metalică. Sunt foarte populare printre copii ligaturile colorate.
Elasticele

Elasticele

Sunt folosite între arcada superioară și cea inferioară și ajută la poziționarea perfectă a dinților superiori cu cei inferiori (la obținerea unei “mușcături” bune).

Cum funcționează aparatele dentare fixe?

Aparatele dentare fixe rămân modul cel mai precis și eficient de a controla mișcările dentare și a obține un zâmbet frumos. Aparatele dentare fixe au 3 componente majore: brackeții (care sunt lipiți pe dinți), arcurile (care se fixează în brackeți) și elemente auxiliare (cum sunt elasticele). Bracket-ul determină poziția finală a dintelui. Arcul acționează ca un motor și generează forțele necesare pentru a iniția și a susține mișcările dentare.

În cabinet folosim Bracheturile autoligaturante Pitts care permit un control 3D al mișcărilor dentare, asigurând alinierea precisă a dinților. Cu un design avansat, bracheturile Pitts aduc o eficiență sporită în tratament. Reducerea numărului de ajustări necesare și scăderea frecvenței vizitelor la cabinetul stomatologic conduc la o diminuare semnificativă a timpului necesar pentru a obține rezultatele dorite. Acest lucru oferă pacientului o experiență mai plăcută și mai convenabilă.