Tratamentul ortodontic urmăreşte să îmbunătăţească aspectul surâsului şi ocluzia (muşcătura), astfel încât dinţii să poată suporta, fără traumă, forţele zilnice obişnuite din timpul masticaţiei.

Dantură sănătoasă și frumoasă

Aparatele ortodontice din această categorie se caracterizează prin două elemente:

  1. Forța care deplasează dinții este realizată de un arc elastic, din oțel inoxidabil, cu forme variate
  2. Aplicarea şi îndepărtarea lor se face de către pacient (nu sunt lipite de dinți)

Designul lor poate fi variat în funcție de scopul terapeutic urmărit: plăcuța palatinală acoperă cerul gurii, la ea se adaugă croseșe pentru menținere pe dinți și arcurile elastice.

În cabinetul nostru folosim aparate de tip placuță palatinală pentru probleme care necesitată intervenție terapeutică imediată: angrenaje inverse, ocluzii deschise, ocluzii încrucișate.

Avantajele aparatelor mobilizabile:

  • Permit un tratament precoce, înainte ca toți dinții să fie schimbați. Surprind anomalia dento-maxilară în faza de debut şi opresc evoluția spre probleme mai grave sau uneori ireversibile.
  • Prețul de cost nu este ridicat.
  • Se pot modifica sau repara uşor.
  • Acomodarea este uşoară, în cateva zile.
  • Nu au efecte negative aupra dinților, în cazul în care forța este prea mare, se desprind de pe dinți și nu mai pot fi purtate.

Dezavantajele majore: nu permit redresări ale dinților de finețe și pot fi îndepărtate din gură de micul pacient, rezultatele depind de conştiinciozitatea fiecăruia.