Membrana A-PRF o tehnică nouă în stomatologie

Cele mai frecvente probleme apărute în timpul tratamentului ortodontic
decembrie 17, 2018
De ce apar petele albe pe dinți?
ianuarie 14, 2019
Cele mai frecvente probleme apărute în timpul tratamentului ortodontic
decembrie 17, 2018
De ce apar petele albe pe dinți?
ianuarie 14, 2019

Membrana A-PRF o tehnică nouă în stomatologie

Tehnica A-PRF (advanced platelet -rich fibrin, trombocite bogate în fibrină) este o metodă modernă în domeniul chirurgiei maxilo-faciale. Este folosită la nivelul osului unde se dorește o vindecare rapidă după o intervenție chirurgicală, cu întrebuințări multiple în tratamentele stomatologice: implantolodie, chirurgie orala, parodontologie. Se obține din sângele pacientului, recoltat dintr-o venă în timpul manoperei dentare chirurgicale. Este centrifugat într-o centrifugă specială 10 minute, apoi compresat. Se obține o membrană A-PRF care este o matrice bogată în fibrină, leucocite, trombocite și factori de creștere (PDGE, TGFD, VEGF). Introdusă în zona unde se efectuează o intervenție chirurgicală, asigură protecția zonei față de injuriile externe, stimulează vindecarea mai rapidă și formarea de os nou. Avantajul tehnicii A-PRF este folosirea produselor proprii organismului, fără a adăuga compuși chimici externi. Riscul de alergie sau respingere este zero.

Indicațiile tehnicii A-PRF

1. Extracțiile dentare

În gaura rămasă în os prin extracția rădăcinii se introduce această membrană cu factori de creștere și apărare din sânge. Se poate amesteca și cu os autolog sau heterolog. Astfel, alveola postextracțională este apărată de factorii nocivi externi și vindecarea este accelerată. Extracția dintelui este întotdeauna urmată de resorbția osului, care scade în înălțime și lățime, făcând dificilă inserarea unui implant dentar în loc. Aplicarea în gaura din os de membrană A-PRF încetinește resorbția și stimulează vindecarea și formarea de os nou, cu menținerea dimensiunilor sale. Astfel, cresc șansele de aplicare a unui implant.

2. Implantele dentare

A-PRF aplicat peste zona cu implant în momentul inserării lui, protejează zona, stimulează vindecarea și osteointegrarea. În caz de periimplantită (inflamatia și pierderea osului în jurul unui implant) PRF ajută la vindecarea cu succes și oprirea evoluției bolii.

3. Boala parodontală

A-PRF este capabilă să vindece și să regenereze atât țesutul moale (gingia), cât și osul. Aplicarea de PRF în tehnicile de regenerare osoasă a arătat rezultate de reducere semnificativă a adâncimii pungilor parodontale.

În recesiunile gingivale, când se dorește acoperirea cu gingie a rădăcinii dezgolite, se folosește membrana A-PRF. Astfel, tehnica chirurgicală care presupune recoltarea unei grefe gingivale din palat s-a simplificat și este mult mai ușoară pentru pacient.

4.Sinus lift

În zona laterală la maxilar uneori osul este subțire și insuficient pentru aplicarea unui implant. Sinusul maxilar care este aproape de creasta alveolară împiedică inserarea unui implant. Este nevoie de creșterea cantității de os și această manoperă se numește sinus lift. Prin adăugare de PRF singură sau în combinație cu alte biomateriale, se poate stimula formarea unei cantități de os nou, adecvată pentru susținerea unui implant dentar.

Studiile clinice au demonstrat ca utilizarea A-PRF reduce durerea post-operatorie, edemul și scade riscul de infecții. La momentul de față, membrana A-PRF deține avantaje incontestabile dovedite științific și contribuie la creșterea calitații actului medical, la scurtarea timpului de refacere osoasă, creșterea calității osului nou format, fiind 100% naturală și biocompatibilă.