Vrei să-ți îndrepți dinții și nu știi ce aparat dentar fix să alegi?

Inlay-ul
May 2, 2023
Bracketuri autoligaturante Pitts
February 27, 2024
Inlay-ul
May 2, 2023
Bracketuri autoligaturante Pitts
February 27, 2024

Vrei să-ți îndrepți dinții și nu știi ce aparat dentar fix să alegi?

Sunt așa multe variante când cauți pe internet care prezintă soluții miraculase pentru îndreptarea dințiilor încât nu știi ce să mai crezi.

Sper ca articolul meu să te ajute să înțelegi un pic mai bine ce sunt bracheturile și ce diferențe sunt intre ele.
 
Acele steluțe metalice lipite pe suprafața dintelui se numesc bracheturi. Ele sunt principalele componente ale aparatului dentar. În interirorul lor se află scrisă informația care ajută la alinierea dinților. Pt fiecare dinte există un set de informații care ajută la deplasarea corectă spațial. Deci nu poți pune un brachet de incisiv pe un molar, pentru ca la final cei doi dinți nu trebuie să aibă aceeași poziție, unul e in față, celălalt lateral. Aceste informații existente în brachet fac ca el să poarte niște nume, după autorii care au dezvoltat acele bracheturi: Roth, Andrews, MBT, Pitts, Alexander, etc.
 
Alegere bracketurilor o face ortodontul dvs. Fiecare doctor are o preferință în funcție de experiență, cursurile pe care le a susținut, etc.
 
O altă caracteristică este sistemul de prindere a arcului, acea sârmă care trece prin bracheturi.
Există:
  • bracheturi simple, in care sârma este prinsă cu elastice colorate, preferatele copiilor sau
  • bracheturi autoligaturante, care au  o usiță,  clapetă, care glisează și închide arcul în brachet. Se pare că aceasta varianta e mai confortabilă , dar in același timp mai eficientă pentru că scade ficțiunea și permite deplasarea mai ușoară a dinților.
Din punctul de vedere al materialului din care sunt confecționate, bracheturile pot fi metalice sau albe, transparente. Acestea sunt mai estetice, dar din păcate mai sensibile, se pot rupe mai ușor și fricțiunea dintre brachet și sârma e mai mare, deci deplasarea dintelui e mai dificilă.
 
Ortodontul hotărăște ce e mai potrivit pentru fiecare caz in parte, dar și pacientul are desigur preferințe.
 
Eu personal folosesc bracheturile autoligaturante Pitts21, metalice. In mâinile mele acestea imi dau rezultatele estetice și funcționale pe care le doresc, într-un timp cât mai scurt posibil, pentru că nu-i așa, cine vrea să poarte mult timp aparatul dentar?