Fațete dentare

Lipsă incisivi laterali superiori
martie 11, 2019
Protruzie dento-alveolară
mai 18, 2019
Protruzie dento-alveolară
mai 18, 2019
Lipsă incisivi laterali superiori
martie 11, 2019

Fațete dentare

  Fațete nonprep, fără șlefuire

  Am vrut să schimbăm aspectul zâmbetului și a fi mimim invazivi, adică să conservăm maximul de țesuturi sănătoase. Am realizat 2 fațete ceramice pentru cei 2 incisivi centrali. Fațete sunt nonprep, fără șlefuire, aplicate direct pe suprafața dinților și lipite adeziv.

  Situație inițială

  Pacienta avea cei 2 incisivi centrali superiori închiși la culoare deoarece a fost scos nervul cu mulți ani înainte. Dinții erau scurtați prin abrazie și aspectul zâmbetului o nemulțumea.

  Pacienta dorea să facem o îmbunătățire prin mijloace minim invazive, adică să păstrăm cât mai mult din structura existentă a dinților. Ca variante posibile erau 2 coroane ceramice care să acopere dinții modificați ca și culoare, dar asta presupunea o șlefuire a lor, deci o pierdere de smalț și dentină sau aplicarea a două fațete.

  Am ales ca soluție de tratament albirea internă a celor 2 dinți afectați. Rezultatul albirii a fost foarte bun, culoarea s-a uniformizat:

  Mai a rămas problema marginilor incizale abrazate și scurtate și a înclinației spre interior a celor 2 incisivi centrali superiori, care erau un element perturbator în obținerea unei estetici deosebite. S-a ales varianta a 2 fațete fără preparație, adică aplicate direct peste suprafața smalțului, fără a șlefui nimic din dinte. Aceste fațete denumite non prep (fara preparatie), sunt extrem de subțiri și de fragile. Lipite peste smalț printr-o tehnică adezivă specială, ele devin un tot unitar cu dintele, crescând rezistența acestuia ca un smalț artificial.

  Situație finală

  La cei 2 incisivi laterali s-au înlocuit obturațiile vechi. Rezultatul final a fost un zâmbet nou așa cum l-a dorit, păstrând neafectată structura inițială a dintelui.