Elasticele în timpul tratamentului ortodontic
noiembrie 10, 2018
Cele mai frecvente probleme apărute în timpul tratamentului ortodontic
decembrie 17, 2018
Elasticele în timpul tratamentului ortodontic
noiembrie 10, 2018
Cele mai frecvente probleme apărute în timpul tratamentului ortodontic
decembrie 17, 2018

Când sunt indicate fațetele dentare?

Cu toții ne dorim un zâmbet cât mai frumos și mai natural.

Progresele în domeniul materialelor dentare, a tehnicilor de laborator și cabinet permit îmbunătățirea spectaculoasă a zâmbetului cu ajutorul FAȚETELOR DENTARE.

Numite și "înlocuitor de smalț" acestea sunt foițe subțiri de ceramică care se lipesc printr-o tehnică specială pe suprafață dintelui. Scopul fațetelor este acela că dinții sa arate uimitor, natural, astfel încât oricine îi privește să nu afle secretul. Beneficiul fațetelor îl reprezintă tehnica minim invazivă: ele necesită o șlefuire minimă a dinților sau, în unele cazuri, nici o șlefuire.

Când se pot aplica fațetele:

  • Dintele pe care se aplică trebuie să aibă suficient smalț, adică să nu existe obturații extinse sau nervul scos. Cantitatea de smalț existent asigură rezistența în timp a fațetei.
  • Igienă orală trebuie să fie impecabilă, altfel se îmbolnăvește gingia și apar carii la marginea dintre dinte și fațetă.
  • Ocluzia (mușcătura) să fie echilibrată, să existe dinți lateral pentru asigurarea masticației eficiente.
  • Cei care freacă dinții (bruxism) sau care obișnuiesc să roadă oase pot ciobi fațetele. Ei pot beneficia de tratament cu fațete dacă poartă conștiincios, noapte de noapte, o gutieră de protecție și renunță la obiceiurile vicioase.
  • Fațetele se pot aplica pentru a schimba culoarea unor dinți pătați cu tetraciclină (tetraciclina luată de copii colorează dinții în formare, nu se mai administrează la copii), cu fluoroză (administrarea în excese de fluor pătează dinții alb-gălbui), sau dinți îngălbeniți prin înaintarea în vârstă și consum de cafea, tutun. În aceste cazuri se poate încerca înainte de fațetare și albirea lor, iar dacă rezultatele finale nu sunt mulțumitoare se trece la fațetare.
  • Cu ajutorul fațetelor se poate modifica forma dinților dacă este neatractivă: dinții triunghiulari se pot remodela, dinții mici se pot lungi pentru a oferi proporții echilibrate lungime/lățime. În cazul lipsei formării incisivilor laterali, caninii care erup lângă incisivii centrali pot fi transformați în incisivi laterali pentru a echilibra zâmbetul.
  • Dacă dinții sunt ușor înghesuiți și nu se dorește un tratament ortodontic, cu fațetele dentare se poate obține alinierea lor.
  • Dinții care au suferit traumatism și s-au ciobit sau fracturat pot fi reconstituiți cu ajutorul fațetelor. Pe lângă refacerea estetică, acestea le oferă și creșterea rezistenței.
  • Abrazia și eroziunea dentară produc o pierdere importantă de substanță dentară. Fațetele sunt tratamentul minim invaziv recomandat în aceste cazuri. Dar pacienții cu aceste probleme trebuie să fie conștienți că rezultatele obținute vor rezista în timp doar prin renunțarea la obiceiurile nocive care le-au distrus inițial dinții. Gutiera de protecție va trebui să fie purtată conștiincios.
  • Strungăreața, diastema, se poate închide ortodontic sau cu ajutorul fațetelor. Aici trebuie atenție ca lățimea celor 2 dinți să nu devină prea mare, de aceea uneori trebuie și tratament ortodontic înainte pentru redistribuirea spațiului între toți cei 4 incisivi.
  • Dinții cu pete distrofice albe sau maro pe suprafața lor pot fi corectați cu fațete.