Este albirea dentară o procedură sigură?
decembrie 30, 2017De ce este important ca dinții de lapte să fie tratați când sunt cariați?
ianuarie 29, 2018De ce apare uzura accentuată a dinților și care sunt posibilitățile de prevenție și tratament?
De ce apare uzura accentuată a dinților și care sunt posibilitățile de prevenție și tratament?
Cauzele acestei uzuri accentuate sunt de cele mai multe ori multiple:
- Atriția - este pierderea de structură dentară prin frecarea dinților între ei, cum se observă în bruxism. Pacientul scrâşneşte dinții și îi freacă între ei fără să fie conștient că face acest lucru, de cele mai multe ori în somn și în momentele de concentrare și stres din timpul zilei.
- Abrazia - când pierderea țesutului dentar e cauzată prin frecarea dintelui cu unele obiecte interpuse între dinți, de exemplu pipă, ace, creioane, semințe de floarea soarelui, roaderea unghiilor sau a unor obiecte, prin periaj excesiv cu paste de dinți abrazive sau cu aplicarea de presiuni crescute în timpul periajului.
- Eroziunea - smalţul si dentina sunt demineralizate de către acizii proveniți din băuturile răcoritoare acidulate, prin consum crescut de citrice sau prin reflux gastric. Începând de la un ph de 5,2 smalțul începe să se dizolve. Majoritatea băuturilor răcoritoare acidulate au un ph sub 2, cu efect nociv pentru dinți cu cât sunt consumate mai des și sunt ținute mai mult în gură.
Uzura dinților e un proces normal, care se produce în zeci de ani, datorită alimentelor dure masticate, băuturilor acidulate, frecării în timpul periajului. Dar cantitatea de structură dentară pierdută în mod normal e foarte mică, smalțul fiind foarte dur și împiedică această pierdere. De aceea observăm dinții mai 'tociți' la bătrâni.
Dar din păcate uzura accentuată a dinților apare din ce în ce mai des la persoane tinere, afectând aspectul estetic, masticația și producând modificări ale mușcăturii (ocluziei), cu afectarea articulației temporo-mandibulare și apariția durerii în regiunea urechilor, limitarea deschiderea gurii, spasme musculare. Prin pierderea smalțului dentar este expusă la exterior dentina de dedesubt, care fiind mai moale, se pierde într-un ritm accelerat. Dinții devin scurți, cu margini inegale, anfractuoase, neatractivi estetic si cum multiple probleme funcționale. Abrazia dentară incipientă nu dă simptome, iar pacienții află despre această problemă la un control stomatologic. Atunci când uzura e accentuată, dinții pot deveni sensibili și inestetici și pacientul dorește tratament pentru aceasta problemă.
Prevenția uzurii este foarte importantă, pentru a limita și a stopa pierderea viitoare de țesut dentar:
- se reduce consumul de băuturi acidulate;
- se tratează medicamentos refluxului gastro-esofagian;
- se realizează un periaj dentar corect, cu periuțe de duritate medie și paste de dinți mai puțin abrazive;
- se corectează obiceiurile de mușcat pe obiecte dure: pix, creion, cuie, ace...
- se folosește o gutieră de protecție noaptea pentru cei ce freacă dinții în somn;
- se remineraliză zonele dentare afectate de decalcifiere cu geluri fluorurate;
- se protejează zonele de dentină expusă la exterior prin acoperirea cu obturații sau fațete;
Cand uzura e avansată, cu atât tratamentul va fi mai dificil și costisitor. O simplă obturație nu mai este suficientă pentru refacerea dintelui afectat.
Este necesară refacerea conturului anatomic normal al dinților afectați cu ajutorul fațetelor, inlay, onlay- uri, coroane de înveliș.
E nevoie uneori de alungiri coronare chirurgicale pentru a mări zona de dinte aflată deasupra gingiei astfel încât să ofere retenție pentru o coroană protetică.
Tratamentul ortodontic repoziționează dinții pentru a obține o poziție favorabilă pentru tratamentul protetic.
Pierderea substanței dentare se produce de obicei lent și se produce erupția compensatorie a dinților opuși, astfel încât spațiul necesar pentru restaurația dintelui este eliminat. Este necesară refacerea întregii arcade dentare sau a ambelor, cu înălțarea ocluziei și refacerea dimensiunilor normale ale dinților.