Ordinea și vârsta apariției dinților de lapte și permanenți
aprilie 22, 2018
Structura unui dinte
aprilie 22, 2018
Ordinea și vârsta apariției dinților de lapte și permanenți
aprilie 22, 2018
Structura unui dinte
aprilie 22, 2018

Cand trebuie facut primul control ortodontic?

Cand trebuie facut primul control ortodontic?

Prima consultație a copilului într-un cabinet stomatologic începe de obicei de la vârsta de 3 ani. Medicul stomatolog generalist este primul care are contact cu copilul, obținerea unei relații de cooperare și prietenie fiind foarte importante pentru colaborarea viitoare. Medicul specialist ortodont intervine în supravegherea copilului puțin mai târziu, de obicei în perioada schimbării dinților de lapte, după 6-7 ani.

În cadrul consultației, medicul ortodont evaluează:

  • gradul de dezvoltare a maxilarelor copilului;
  • prezența unor obiceuiri vicioase ce afectează creșterea normala a dinților și a oaselor: suptul degetului, muşcarea buzei, respirația pe gură, etc;
  • modul în care se produce înlocuirea dinților de lapte, astfel încât procesul de erupție a dinților permanenți să se desfășoare în poziții favorabile de la început;
  • depistează precoce factorii care influențează negativ evoluția dinților și a arcadelor.

Tratamenul precoce, înainte ca toți dinții de lapte să fie schimbați, în faza de debut a anomaliei dento-maxilare este foarte important.

Copilul la vârsta de 7-8 ani trebuie consultat de un medic specialist ortodont pentru a depista și a opri evoluția unor probleme ce pot deveni mai grave sau uneori ireversibile!

Un tratament ortodontic timpuriu va preveni apariția unor probleme dentare, gingivale sau ale articulațiilor maxilare și va scurta perioada de menținere a aparatului ortodontic.