Sensibilitatea dentară
martie 28, 2018
Ordinea și vârsta apariției dinților de lapte și permanenți
aprilie 22, 2018
Sensibilitatea dentară
martie 28, 2018
Ordinea și vârsta apariției dinților de lapte și permanenți
aprilie 22, 2018

Caninul inclus

Caninul inclus

Incluzia sau retenția este o anomalie în care dintele nu erupe pe arcadă după o perioadă de 2 ani de la momentul normal al erupției lui. Cel mai frecvent incluși sunt caninii superiori.

Cauze:

  • Obstacole în calea erupției: prezența unor dinți supranumerari, persistența dintelui temporar, chiste, tumori intramaxilare.
  • Pierderea spațiului pe arcadă pentru canin, în cazul unor înghesuiri accentuate ale dinților.
  • Particularități ale caninului inclus: rădăcină curbată, voluminoasă; modificari ale poziției intramaxilare a mugurelui ca urmare a unoi traumatism al dintelui de lapte.
  • Cauze generale, ereditatea.

Este necesar un consult ortodontic ori de cate ori părinții observă asimetrii în procesul de erupție. De exemplu erupe un canin permanent și celălalt întârzie mai mult de 6 luni.

La vârsta de 10 ani caninii permanenți trebuie să se simtă la palparea cu degetul pe procesul alveolar, deasupra dintelui de lapte, în sus spre gingie, ca o zonă bombată. Dacă după 10 ani caninul temporar nu are mobilitate și nu apare bombarea pe gingie, trebuie facut un consult ortodontic pentru a se stabili dacă caninul permanent este cu risc de a rămâne inclus!

Intervenția e bine să fie cât mai timpurie, pentru că în unele cazuri doar îndepărtând obstacolul (extracția dintelui de lapte sau a unui dinte supranumerar) poate să erupă spontan caninul inclus. Posibilitățile terapeutice depind de poziția în care e inclus caninul.

Caninii superiori incluși în zona exterioară, spre obraz, sunt în general mai ușor de corectat decât cei incluși în osul din bolta palatină. Dacă se îndepărtează obstacolul și se creează spațiu pe arcadă, un numar mare de canini incluși vestibular vor erupe spontan. Cei incluși palatinal rar erup spontan datorită densității crescute a osului și mucoasei.

Tratamentul presupune aparat fix pe ambele arcade, descoperirea chirurgicală a caninului inclus, tracționarea lui lentă pe arcadă cu forțe ortodontice ușoare care să stimuleze erupția și pozitionarea lui corectă pe arcadă. Tratamentul ortodontic în cazurile cu canini incluși poate dura până la 3 ani.

Un număr mic de cazuri prezintă anchiloza dintelui inclus în os și nu răspund la forțele ortodontice. Acest lucru este rar la pacienții tineri. De aceea este bine ca diagnosticul de incluzie să fie timpuriu și tratamentul să înceapă devreme. În cazurile nefavorabile, singurul tratament valabil este extracția dintelui inclus. Caninul de lapte are o viață limitată pe arcadă și în spatiul lui se poate face un implant, o lucrare protetică de inlocuire a caninului sau se poate închide spațiul ortodontic.