Principalele probleme ortodontice
martie 28, 2018Caninul inclus
martie 30, 2018Sensibilitatea dentară
Sensibilitatea dentară: cauze și tratament
Dinții dvs sunt sensibili când consumați alimente reci sau fierbinți? Evitați să mâncați înghețată sau sa beți o cafea fierbinte pentru că apare imediat un disconfort sau chiar durere ascuțită la nivelul dinților? Posibil să suferiți de hipersensibilitatea dinților!
Dintele este acoperit la exterior de un strat protector: smalțul. Acesta este cel mai puternic tesut din organismul uman, mult mai mineralizat chiar decât osul. Sub smalț se află dentina, care este mai moale și are canale care o străbat pe toată grosimea, cu orientare de la centrul dintelui spre smalț. În aceste canale se află terminații nervoase care merg spre pulpa dintelui. Dacă aceste terminații sunt iritate prin contactul cu alimentele reci, fierbinți sau foarte dulci, apare reacția dintelui prin durere. În mod normal dentina nu se află la suprafața dintelui, ci este acoperită pe toata suprafața de către smalț. Când smalțul protector se pierde, atunci terminațiile nervoase din dentină ajung la exterior și apare sensibilitatea dintelui.
La fel se întâmplă când gingia se retrage și se descoperă rădăcina. Aceasta nu este adaptată pentru a fi in contact cu exteriorul, ci este situată în interiorul osului. Dacă alimentele reci sau fierbinți vin în contact cu rădăcina dezvelită, aceasta va reacționa prin durere.
O altă cauză a sensibilității este consumul crescut de băuturi acidulate sau sucuri din citrice. Acizii din ele creează un ph scăzut pe suprafata dintelui, smalțul se demineralizată și se pierde, iar dentina este descoperită, mai ales în zona de colet a dintelui (zona din apropierea gingiei). Aici stratul de smalt e mai subțire și se pierde ușor, mai ales dacă periajul este prea agresiv .
Sensibilitatea dintelui apare și dacă sunt carii netratate, obturații incorecte, fisuri ale smalțului.
Ce trebuie făcut pentru a vă bucura în continuare de alimentele preferate?
- Este important controlul stomatologic, pentru a diagnostica corect cauza sensibilității dinților dvs. și a găsi soluțiile potrivite fiecăruia.
- Trebuie tratate toate cariile și înlocuite obturațiile necorespunzătoare.
- Trebuie învățată tehnica corectă de periaj, cu mișcări care să nu provoace iritația și retracția gingiei. Periuța de dinți prea dură, aplicată cu presiune mare pe dinte, nu curăță mai bine, ci abrazează smalțul și irită gingia.
- Evitați băuturile răcoritoare acidulate, citricele în exces, nu periați dinții imediat după consumul lor. Saliva are nevoie de timp pentru neutralizarea acizilor și remineralizarea smalțului.
- Folosiți paste de dinți pentru dinți sensibili care conțin ingrediente care blochează canaliculii dentinari și împiedică transmiterea senzației dureroase.
- Tehnicile de readucere a gingiei peste radacina ajuta la scaderea sensibilitatii de la nivelul radicular.
- Există substanțe desensibilizante care se aplică în cabinet la nivelul zonelor afectate.
- Efectele sunt variate, unele sensibilități cedează rapid la tratament, în alte cazuri efectele sunt mai reduse și e nevoie de multă răbdare.