Efectele tratamentului ortodontic asupra plenitudinii buzelor

Bruxismul la copii este un motiv de îngrijorare?
aprilie 22, 2018
Cum ne pregătim pentru un tratament ortodontic?
iunie 22, 2018
Bruxismul la copii este un motiv de îngrijorare?
aprilie 22, 2018
Cum ne pregătim pentru un tratament ortodontic?
iunie 22, 2018

Efectele tratamentului ortodontic asupra plenitudinii buzelor

Efectele tratamentului ortodontic asupra plenitudinii buzelor

Alături de dinții albi și frumos aliniați, buzele contribuie în mod hotărâtor la obținerea unui aspect facial plăcut și a unui zâmbet de invidiat. În zilele noastre, buzele pline și proeminente sunt un simbol al senzualității și sunt dorite de multe femei.

Tot mai des sunt întrebată dacă tratamentul ortodontic are vreo influență asupra poziției și plenitudinii buzelor. Aparatele ortodontice pot îmbunătății aspectul buzelor sau din contră, mișcând dinții se subțiază și buzele?

Răspunsul la acestă întrebare este un subiect îndelung cercetat. Ortodonția modernă nu are ca scop doar alinierea dinților și o ocluzie funcțională, ci urmărește și să îmbunătățească estetic aspectul facial, în care buzele joacă un rol important.

Tratamentul ortodontic are puterea de a modifica aspectul buzelor, dar nu se poate afirma cu precizie matematică amplitudinea efectului mișcării dinților asupra buzelor. Incisivii asigură suportul buzelor și deplasându-i pot să apară modificări variabile ca intensitate la nivelul părților moi. Cert este că direcția în care deplasăm dinții influențează schimbările la nivelul buzelor: mișcând dinții spre înainte se poate ca buzele să devină mai proeminente, dar relația nu este una direct proporțională. Buzele mai pline, voluminoase sunt mai puțin influențate de deplasările dinților, iar cele înguste și subțiri reacționează mai mult. Retrăgând incisivii spre interior, buzele urmează mișcarea dintilor, efectul e mai vizibil pe buzele subțiri, care e posibil să devină și mai înguste, lipsite de suportul dinților. Aceeași mișcare poate să nu aibă nici un efect pe buzele voluminoase.

Contează și modul în care se ating buzele și dinții: dacă de exemplu contactul este limitat, buzele ating doar porțiunea gingivală a dinților, efectul mutării dinților e mai mic.

Atunci când se decide planul de tratament ortodontic, efectele asupra esteticii părților moi trebuie analizate. Este preferabil un compromis în favoarea obținerii celei mai bune estetici faciale, decât aderarea la unele norme cefalometrice rigide care ar compromite estetic înfățișarea.

Atenția trebuie transferată către obținerea celui mai bun echilibru al dinților în corelație cu cea mai bună estetică facială.

Ori de câte ori este posibil trebuie evitate extracțiile și retracția incisivilor, deoarece este posibil să apară un efect de buze și față înfundată, neatractivă și îmbătrânită. Asta cu atât mai mult la tineri, pentru că odată cu îmbătrânirea efectele negative se vor accentua. Cu trecerea anilor buzele devin mai subțiri, își pierd tonusul și mobilitatea, scade vizibilitatea incisivilor superiori și devin vizibili incisivii inferiori, nasul devine mai proeminent și fața plată.

Efectele deplasărilor dentare pe părțile moi, în special asupra buzelor, sunt dificil de estimat, mai predictibilă este direcția deplasării decât amplitudinea ei.