Modelul wax up diagnostic
decembrie 3, 2017Este albirea dentară o procedură sigură?
decembrie 30, 2017Lucrările dentare și întreținerea lor
Cum întreținem lucrările dentare pentru o folosință cât mai îndelungată?
Lucrările dentare trebuie să arate bine, să fie confortabile şi să aibă durabilitate în timp. Longevitatea restaurațiilor depinde, pe lângă execuția tehnică precisă şi calitatea materialelor, şi de următoarele aspecte:
- Sănătatea mediului oral. Dacă coroana dentară e plasată într-o gură cu mulți microbi prezenți în tartru, carii, resturi de rădăcini neextrase la timp, materialele utilizate se vor degrada şi dinții nu vor rezista în timp.
- Sănătatea pulpei dentare (nervul dintelui). Acoperind cu coroane dinții cu probleme pulpare care nu au fost corect identificate și diagnosticate înainte de tratament (chiar în absența simptomelor) implică serioase riscuri în viitor. E posibil să fie necesare tratamente endodontice (pe rădăcină) după ce coroana a fost cimentată. Integritatea și estetica lucrării vor fi afectate.
- Menținerea corectă a igienei dentare şi vizitele regulate pentru control şi igienizare profesională: periaj, detartraj, airflow.
- igiena trebuie să fie corectă şi permanentă, fără pauze,
- trebuie grijă pentru a consuma alimente de consistență normală,
- trebuie evitate alimentele foarte tari sau lipicioase, nu se zdrobește gheață intre dinți, nu se rod oase de pui, nu se muşcă creioane, lingura, furculița sau rama de la ochelari, etc
- se evită alimentele sau băuturile ce conțin coloranți puternici: afine, zmeură, bomboane colorate, vin roșu, cafea, ceai,
- fumatul colorează dinții şi restaurațiile dentare,
- e obligatorie purtarea gutierei de protecție atunci când au obiceiul de a freca dinții (bruxism).
Pacienții trebuie să fie conștienți de rolul lor în logevitatea lucrărilor dentare pe care le au:
Materialele restaurative moderne ne ajuta sa realizam restaurari ceramice care refac ultraconservativ şi minim invaziv dinții cu probleme.
Ceramica dentară (porțelanul cum e numit popular) este de mult timp recunoscută pentru asemănarea cu smalțul dentar. În mâinile pricepute ale tehnicianului dentar poate fi confecționată să imite perfect nuanțele şi textura dintelui natural. Calitățile ceramicii: biocompatibilitate, rezistență, estetică, o fac potrivită pentru restaurări estetice durabile.
Cerințele estetice tot mai importante pentru pacienți se corelează cu grija pentru menținerea sănătății și integrității țesuturilor dentare. Azi se poate corecta culoarea, forma, poziția unor dinți cu o şlefuire minimă sau chiar fără a îndepărta deloc din dinte. Cu toate acestea fără o igienă riguroasă orice lucrare restaurativă nu va rezista foarte mult în timp.