Tratament ortodontic al unui pacent cu paradontoză

Gummy smile -surasul gingival
martie 13, 2024
Gummy smile -surasul gingival
martie 13, 2024

Tratament ortodontic al unui pacent cu paradontoză

Este paradontoza o contraindicație pentru un tratament ortodontic?

Parodontoza, cunoscută și sub numele de boala parodontală, nu trebuie să fie considerată o contraindicație absolută pentru tratamentul ortodontic, cu condiția ca aceasta să fie tratată corespunzător înainte de începerea tratamentului ortodontic propriu-zis. Odată ce pungile parodontale și inflamația gingivală sunt eliminate, este posibil să începeți un tratament ortodontic, care poate fi benefic pentru a corecta zonele de îngheșuiri dentare, facilitând curățarea și igiena dentară.

Este important să înțelegem că tratamentul ortodontic nu doar că îmbunătățește estetica zâmbetului, ci poate juca și un rol crucial în menținerea sănătății parodontale. Înlăturând zonele de îngheșuiri dentare, tratamentul ortodontic poate facilita accesul la curățarea și îngrijirea corectă a dinților, reducând riscul de acumulare a plăcii bacteriene și dezvoltarea bolii parodontale.

In cazul în care cauza principală a surâsului gingival este creșterea exagerată verticală a osului, există mai multe opțiuni de tratament disponibile:

  • Chirurgia ortognatică: Această procedură poate implica modificări ale structurii osoase pentru a reduce excesul de creștere verticală și pentru a obține o aliniere corectă a maxilarelor.

  • Intruzie ortodontică cu ajutorul miniimplantelor: Prin utilizarea miniimplantelor ca ancore, ortodonția poate fi utilizată pentru a "trage" dinții în sus în timp ce se reduce expunerea gingiei la zâmbet.

Este important ca un dentist sau un ortodont să evalueze fiecare caz individual și să recomande cel mai potrivit plan de tratament în funcție de cauza și severitatea surâsului gingival. Cu abordarea corectă, pacienții pot obține un zâmbet mai armonios și mai estetic, reducând expunerea excesivă a gingiei și câștigând încredere în sine.

Prin urmare, colaborarea strânsă între pacient și medicul stomatolog sau ortodont este crucială pentru succesul tratamentului ortodontic și menținerea sănătății parodontale pe termen lung. O igienă orală adecvată și vizite regulate la medicul stomatolog vor contribui la asigurarea unui zâmbet frumos și sănătos, în timp ce tratamentul ortodontic își îndeplinește obiectivele estetice și funcționale.