Gummy smile -surasul gingival

Tratament ortodontic cu ajutorul sistemului de bracheturi autoligaturante Pitts
februarie 27, 2024
Tratament ortodontic al unui pacent cu paradontoză
martie 29, 2024
Tratament ortodontic al unui pacent cu paradontoză
martie 29, 2024
Tratament ortodontic cu ajutorul sistemului de bracheturi autoligaturante Pitts
februarie 27, 2024

Surasul gingival, cunoscut și sub numele de "gummy smile"

poate fi o sursă de nemulțumire pentru unii pacienți, deoarece excesul de gingie vizibilă la zâmbet poate afecta estetica și încrederea în sine.

Această problemă poate avea mai multe cauze, iar identificarea acestora este esențială pentru a elabora un plan de tratament eficient:

  1. Excesul de creștere verticală a osului: În unele cazuri, osul maxilarului poate crește excesiv în înălțime, determinând o expunere excesivă a gingiei la zâmbet.

  2. Buza prea scurtă sau hipermobilă: Uneori, lungimea insuficientă a buzei superioare sau mobilitatea excesivă a acesteia poate contribui la apariția surâsului gingival.

  3. Abrazia accentuată a dinților și suprareruperea: O abraziune severă a suprafețelor dinților sau suprareruperea acestora poate duce la un dezechilibru al zâmbetului și la expunerea excesivă a gingiei.

In cazul în care cauza principală a surâsului gingival este creșterea exagerată verticală a osului, există mai multe opțiuni de tratament disponibile:

  • Chirurgia ortognatică: Această procedură poate implica modificări ale structurii osoase pentru a reduce excesul de creștere verticală și pentru a obține o aliniere corectă a maxilarelor.

  • Intruzie ortodontică cu ajutorul miniimplantelor: Prin utilizarea miniimplantelor ca ancore, ortodonția poate fi utilizată pentru a "trage" dinții în sus în timp ce se reduce expunerea gingiei la zâmbet.

Este important ca un dentist sau un ortodont să evalueze fiecare caz individual și să recomande cel mai potrivit plan de tratament în funcție de cauza și severitatea surâsului gingival. Cu abordarea corectă, pacienții pot obține un zâmbet mai armonios și mai estetic, reducând expunerea excesivă a gingiei și câștigând încredere în sine.