Cât și de ce trebuie purtat aparatul de contenție?

Implantele dentare și complicațiile
octombrie 29, 2019
Mentinatorul de spatiu, cînd și cum îl utilizăm
ianuarie 9, 2020
Implantele dentare și complicațiile
octombrie 29, 2019
Mentinatorul de spatiu, cînd și cum îl utilizăm
ianuarie 9, 2020

Cât și de ce trebuie purtat aparatul de contenție?

Aparat dentar de contenție (retainer)

Aparatul dentar de contenție, cunoscut și sub denumirea de retainer are rolul de prevenție și de stabilizare a dinților după ce aparatul dentar a fost îndepărtat. Acesta poate fi un dispozitiv fix sau mobil și se aplică în aceeași ședință în care s-a îndepărtat aparatul dentar.

Imediat după îndepărtarea aparatului ortodontic, dinții sunt într-o poziție instabilă și toți pacienții trebuie să poarte un aparat de contenție, fix sau mobil.

Care sunt cauzele instabilității dinților?

  • Gingia din jurul dinților și ligamentele parodontale sunt afectate de deplasarea dinților, sunt comprimate sau elongate. Este nevoie de timp pentru a se reorganiza și remodela. Unele fibre gingivale se remodelează lent și au o elasticitate reziduală și pot produce deplasări ale dinților și după un an de la terminarea tratamentului ortodontic.
  • Presiunile exercitate asupra dinților de părțile moi, limbă, buze, obraji
  • Creșterea oaselor maxilare care modifică poziția dinților. Creșterea oaselor maxilare continuă până spre 20 de ani, în special la băieți. Unele probleme ortodontice ce au cauză poziția și volumul oaselor maxilare pot recidiva: prognatismul mandibular, ocluzia deschisă, ocluzia adâncă, retrognația mandibulară.

Retenția (contenția) trebuie purtată de către toți pacienții care au avut un tratament ortodontic fix!

Cât și de ce trebuie purtat aparatul de contenție?

Purtarea conteției se face:

  • ZILNIC, 24 ORE, în primele 3-4 luni de la îndepărtarea aparatului ortodontic. Contenția mobilă (de tip gutieră acrilică transparentă) se îndertează în timpul mesei și pentru igienizarea dinților. În rest, trebuie purtată non stop.
  • CÂTEVA ORE ZIUA ȘI TOATĂ NOAPTEA până la 12 luni de la îndepărtarea aparatului ortodontic.
  • După un an, NOAPTEA pentru o perioadă egală cu durata tratamentului ortodontic (2 ani dacă tratamentul a durat 2 ani).

Retenția se elimină treptat, se poartă odată la 2 nopți, apoi o dată pe săptămână. Se verifică dacă apar modificări în poziția dinților. Dacă aceștia nu se deplasează din poziția lor (contenția intră ușor și nu se simte presiune), se poate renunța la contenție.

Unii pacienți necesită contenție pe viață: incisivi înclinați spre anterior prea mult, arcade supralărgite pentru a evita extracții ale dinților, obiceiuri vicioase la care nu s-a renunțat (rosul unghiilor, interpunerea de obiecte între dinți, etc).