Mentinatorul de spatiu, cînd și cum îl utilizăm

Cât și de ce trebuie purtat aparatul de contenție?
noiembrie 9, 2019
Mini implantele ortodontice
august 31, 2020
Cât și de ce trebuie purtat aparatul de contenție?
noiembrie 9, 2019
Mini implantele ortodontice
august 31, 2020

Mentinatorul de spatiu, cînd și cum îl utilizăm

Dacă dinții de lapte sunt cariați și trebuie extrași este necesară realizarea unor menținătoare de spațiu. Acestea sunt niște dispozitive ortodontice care asigură păstrarea poziției dinților vecini extracției. Menținătorul de spațiu dentar împiedică migrarea spre anterior a dinților și asigură spațiul pentru alinierea pe arcadă a viitorilor dinți permanenți, prevenindu-se astfel înghesuirile dentare viitoare.

În funcție de zona în care se aplicăt și de dimensiunea spațiului există menținătoare de spațiu fixe sau mobile.

Cele mai frecvent folosite sunt menținătoarele de spațiu fixate pe dinții vecini spațiului edentat, sub forma unui inel metalic care se cimentează pe dintele posterior spațiului edentat și o buclă de sârmă care merge în față până la dintele situat anterior extracției. (vezi foto). Acest tip este indicat doar pentru lipsa unuia sau cel mult 2 dinți. Este ușor de purtat , este fix, nu poate fi îndepärtat și nu depinde de conștiinciozitatea copilului. Se îndepărtează de cätre doctor când erupe dintele definitiv.

Arcul lingual și aparatul Nance sunt folosite ca menținătoare de spațiu atunci când lipsesc mai mulți dinți posteriori şi incisivii permanenți au erupt.

Decizia de a aplica un menținător de spațiu trebuie să țină cont de vârsta dentară și stadiul de evoluție a dinților permanenți. Dacă sunt mai mult de 6 luni până la schimbarea dintelui de lapte, se indică menținătorul de spațiu. Este nevoie de o radiografie a întregii guri pentru a vedea dacă sunt prezenți mugurii dinților definitivi și timpul în care vor erupe pe arcada.

Menținătorului de spațiu nu afectează masticația copiilor și permite dezvoltarea normală a dințiilor permanenți.