Cum renunță copilul la sugerea degetului?
noiembrie 24, 2017
Indicațiile și contraindicațiile albirii dentare
decembrie 2, 2017
Cum renunță copilul la sugerea degetului?
noiembrie 24, 2017
Indicațiile și contraindicațiile albirii dentare
decembrie 2, 2017

Cum îmi îngrijesc aparatul dentar?

Cum îmi îngrijesc aparatul dentar?

Este necesar să acordați mai multă atenție periajului pentru a vă asigura că toate zonele din jurul bracketurilor au fost curățate complet. Există periuțe speciale care vă ajută să pătrundeți între brackeți și sub arcuri – periuțe interdentare. Irigatoarele orale (dusul bucal) sunt deseori de ajutor în înlăturarea resturilor alimentare din jurul dinților. Apele de gură cu conținut crescut de fluor și substanțe antibacteriene (ex. clorhexidina) ajută la reducerea nivelului microbian. Dacă nu spălați bine dinții, gingia crește în volum, devine dureroasă, dinții se deplasează mai greu, tratamentul se prelungește. Orice instrument de igienizare este bine primit dacă este bine utilizat.

Ce alimente puteti consuma daca aveti bracketuri?

Trebuie evitate alimentele lipicioase: caramele, gumă de mestecat, rahat, jeleuri;alimentele crocante: alune, nuci, semințe, popcorn; alimentele tari sau crude ca merele și morcovii vor fi tăiate în bucăți mai mici; alimentele greu de mestecat: covrigi, coajă de pâine, blatul de pizza.

Toate aceste tipuri de alimente favorizează dezlipirea brackeților de pe dinți și prelungirea tratamentului ortodontic, implicit a costurilor, de aceea este necesar eliminarea acestora pe perioada tratamentului.

Pentru a evita apariția unor noi carii deja favorizate prin simpla prezență a aparatului fix, se va reduce foarte mult consumul de alimente cu conținut ridicat de zahăr precum: bomboane, prăjituri, înghețată, ciocolată, băuturi dulci plate sau carbogazoase. Dacă totuși sunt consumate aceste alimente, este obligatorie igienizarea imediată a dinților.