Tulburări de creștere si dezvoltare dento-maxilare
noiembrie 24, 2017Cum îmi îngrijesc aparatul dentar?
noiembrie 30, 2017Cum renunță copilul la sugerea degetului?
Cum corectăm (sau ajutăm) copilul
să renunțe la sugerea degetului?
Suptul degetului începe la scurt timp după naștere și este atât de frecvent la copii mici încât se pune întrebarea dacă este un fenomen normal. Răspunsul este DA, până la vârsta de 2-3 ani, este un gest natural care le aduce confort şi îi calmează. Prelungirea acestui obicei este dăunătoare pentru alinierea dinților, ocluzie şi dezvoltare oaselor maxilare.
Majoritatea copiilor renunță spontan la sugerea degetului către vârsta de 3 -4 ani.
Dacă nu reuşeşte singur, părinții pot să discute această problemă cu copilul, să îl laude sau să-l recompenseze pentru progresul pe care îl fac în încercarea de a scăpa de acest obicei. Trebuie să se recurgă la încurajări şi nu la amenințări. Copilul trebuie să înțeleagă că este ajutat să renunțe la suptul degetului şi nu pedepsit, cooperarea copilului e esențială în reuşită.
Se poate aplica un bandaj colorate pe deget sau mănuși, lac de unghii cu gust amar pentru a-i aminti copilului ca locul degetului este afară din guriță şi el are puterea singur de a se controla.
Se poate institui un sistem de recompensă: se notează zilele în care a reușit să îşi controleze dorința de a suge degețelul și se acordă un premiu pentru reuşită. Copilul nu trebuie certat permanent când se întâmplă să sugă degetul, ci trebuie lăudat pentru momentele când nu o face.
Se poate încerca distragerea atenției în momentele când copilul suge degetul. Mulți copii sug degetul înainte de culcare, până adorm sau în momentele de supărare sau plictiseală. Atragerea lui spre alte activități captivante îl poate face să uite de degețel.
În unele cazuri suptul degetului peste vârsta de 5-6 ani poate să indice o problemă emoțională şi este indicat şi un consult psihologic. Poate indica un sentiment de singurătate, de gelozie la adresa unui frățior mai mic, un stress legat de mersul la grădiniță sau esre legat de prezența unei tensiuni în familie. Majoritatea copiilor încetează să mai sugă degetul prin maturizare odată cu creșterea şi cu ajutorul unor măsuri terapeutice simple.
În cazul în care copilul nu reușește de unul singur să renunțe la aces obicei nociv pentru dantură se pot folosi și aparate ortodontice, strict la recomandarea unui specialist și numai după ce toate celelalte metode au eșuat (mijloacele educative, conştientizarea copilului asupra acestui obicei dăunător pentru dinții lui). De cele mai multe ori copilul dorește sincer să renunțe la acest obicei.
Aparatele ortodontice folosite pentru a împiedeca introducerea degetului în gură: scutul vestibular, scutul lingual, monoblocul.