De ce este important ca dinții de lapte să fie tratați când sunt cariați?

De ce apare uzura accentuată a dinților și care sunt posibilitățile de prevenție și tratament?
ianuarie 29, 2018
Sigilarea dinților, o metodă de prevenire a cariilor dentare
februarie 7, 2018
De ce apare uzura accentuată a dinților și care sunt posibilitățile de prevenție și tratament?
ianuarie 29, 2018
Sigilarea dinților, o metodă de prevenire a cariilor dentare
februarie 7, 2018

De ce este important ca dinții de lapte să fie tratați când sunt cariați?

De ce este important ca dinții de lapte să fie tratați când sunt cariați?

Dinții de lapte, numiți și temporari, au un rol important în asigurarea masticației eficiente, absolut necesară în creșterea și dezvoltarea dento-maxilară și a organismului. Dinții laterali (caninii și molarii temporari) mențin spațiul de erupţie pentru succesorii permanenţi. Dinții de lapte din zona laterală a arcadei sunt mai lați decât succesorii definitivii, astfel când vor fi înlocuiți va rezulta un surplus de spațiu de care pot beneficia pentru aliniere dinții frontali permanenți dacă sunt ușor înghesuiți.

Dacă dinții de lapte sunt cariați își pierd morfologia, își reduc dimensiunile prin distracția zonelor de contact dintre dinți și uneori necesită extracţia prematură, cu mult timp înainte de perioada normală de înlocuire. Se pierde astfel excesul de spațiu, prezent natural, prin migrarea spre anterior a primului molar definitiv, care erupe în spatele dinților de lapte, la vârsta de 5-6 ani. Migrarea spre anterior este un fenomen ce se produce imediat după extracția dintelui de lapte și va produce o îngustare mare a spațiului necesar pentru erupţia premolarilor şi caninilor definitivi, care vor fi înghesuiţi sau chiar complet înafara arcadei, necesitând tratament ortodontic.

În cariile dinților sunt prezente numeroase specii de bacterii, iar prezenţa lor in număr mare în gura copilului produce infecţii frecvente (în gat, ale căilor respiratorii, generale) și apare posibilitatea ca dinții permanenți să se carieze prin contactul cu acestea. Un dinte sănătos în contact cu unul cariat va duce la transferul microbilor distrugători și inițierea cariei în smalţul celui sănătos.

Pentru profilaxia cariilor și a înghesuirilor dentare este necesar tratamentul cariilor dinților de lapte cu refacerea morfologiei coronare corecte, menținerea punctelor de contact dintre dinți, evitarea extracțiilor premature. Tratamentul presupune îndepărtarea cariei şi plombarea dintelui afectat. Dacă caria este foarte adâncă, este afectat nervul dintelui și este nevoie de tratament pentru îndepărtarea nervului infectat și apoi obturația de canal și cea coronară. Dacă dintele este foarte distrus și nu răspunde la tratament se produc abcese (puroi) frecvente și este posibil să fie necesară extracția lui. Dacă aceasta se impune este necesară realizarea unor menținătoare de spațiu. Acestea asigură păstrarea poziției dinților vecini extracției, împiedică migrarea spre anterior a dinților și asigură spațiul pentru alinierea pe arcadă a viitorilor dinți permanenți. Menținătoarele de spațiu pot să fie fixate pe dinții vecini spațiului edentat, sunt sub forma unui inel ce se comentează pe dintele posterior spațiului edentat și o buclă de sârmă care merge în față până la dintele situat anterior extracției. Acest tip este indicat doar pentru lipsa unui dinte. Este ușor de purtat și nu depinde de conștiinciozitatea copilului. Se îndepărtează când erupe dintele definitiv.

Arcul lingual si aparatul Nance sunt folosite ca menținătoare de spațiu când lipsesc mai mulți dinți posteriori şi incisivii permanenți au erupt.

Decizia de a aplica un menținător de spațiu trebuie să țină cont de vârsta dentară și stadiul de evoluție a dinților permanenți. Dacă sunt mai mult de 6 luni până la schimbarea dintelui se indică menținătorul de spațiu. Este nevoie de o radiografie a întregii guri pentru a vedea dacă sunt prezenți mugurii dinților definitivi și timpul în care vor erupe pe arcada.

Pentru a avea dinți sănătoși tot timpul în copilărie, adolescență și mai târziu ca și adulți îngrijirea trebuie să înceapă încă din primul an de viață. Obiceiurile sănătoase de igienă trebuie deprinse de la vârste cât mai fragede.

Dinții copiilor = responsabilitatea părinților