E tratamentul ortodontic dureros?
mai 17, 2019
Agenezia (absența formării) incisivilor laterali superiori
iunie 24, 2019
E tratamentul ortodontic dureros?
mai 17, 2019
Agenezia (absența formării) incisivilor laterali superiori
iunie 24, 2019

Etapele tratamentului bolii parodontale

Etapa 1

Presupune o consultație pentru evaluarea gravității bolii prin stabilirea numărului de dinți afectați, măsurarea adâncimii pungilor parodontale și a gradului de mobilitate.

  • se fac indicații de radiografii dentare,
  • se evaluează nivelul de igienă dentară a pacientului prin colorarea dinților cu o soluție indicatoare de placă (mâncare rămasă pe dinți și neîndepărtată prin periaj),
  • se face instructajul pentru un periaj corect și complet,
  • se poate folosi laserul dentar pentru decontaminare bacteriană înainte de sondajul pungilor,
  • se face detartraj supra și sub gingival, airflow,
  • se refac tratamentele incorecte care sunt un factor de iritație pentru gingie (plombe sau lucrări protetice incorecte), se extrag dinții irecuperabili.

Urmează o periodă de câteva săptămâni în care pacientul pune în aplicare sfaturile de igienizare primite. Apoi se face reevaluarea stării de sănătate a gingiei și a nivelului de curățenie a dinților. Dacă pacientul respectă recomandările, stare gingiei se va ameliora semnificativ, cu scăderea gradului de inflamație și sângerare. Acum se stabilește care dinți au nevoie de etapa 2 de tratament.

Etapa 2

Tratamentul cu laser al pungilor parodontale.

La dinții care au pungi parodontale peste 4 mm se face chiuretajul lor. Adică se îndepărtează țesutul infectat din gingie. Laserul este un instrument extrem de util în această fază. Laserul are un efect bactericid puternic și reușește să pătrundă în profunzimea țesutului. Ajuta la vindecarea rapidă a gingiei prin eliminarea eficientă a țesuturilor infectate și prin omorârea bacteriilor patogene. Totul se realizează fără incizie cu bisturiu, fără freze și fără fire de sutură. Sângerarea este minimă. Vindecarea după intervenție este rapidă, laserul are și un efect de biostimulare și scădere a inflamației.

Etapa 3

În perioada de vindecare este foarte importantă respectarea indicațiilor primite. Igiena dentară trebuie să fie impecabilă.

Reevaluarea pacientului pentru a stabili eficiența tratamentului se face la 3 luni de la etapa 2. Intre aceste ședințe, nu se efectuează nici un alt tratament, pentru a lăsa potențialul de regenerare a organismului să lucreze la maximum.

Pacientul cu parodontoză va trebui permanent să fie evaluat de un doctor specialist pentru a surprinde orice modificare a stării de sănătate a gingiei.