Reguli pentru a avea o dantură sănătoasă pentru toată viața

Care sunt cauzele cariilor dentare și cum le puteți preveni?
februarie 7, 2018
Paradontoza
februarie 25, 2018
Care sunt cauzele cariilor dentare și cum le puteți preveni?
februarie 7, 2018
Paradontoza
februarie 25, 2018

Reguli pentru a avea o dantură sănătoasă pentru toată viața

Reguli pentru a avea o dantură sănătoasă pentru toată viața

Aveți dinții sănătoși în mod natural sau ați avut tratamente stomatologice costisitoare pentru ai repara? Dacă doriți să vă mențineți pe termen lung starea de sănătate a dinților, gingiei, articulației temporo-mandibulare, atunci trebuie să știți că responsabilitatea sănătății lor stă în mâinile voastre.

Regula nr. 1: Nu zdrobiți între dinți mâncare de consistență crescută, nu mușcați oase, coji de nucă, fistic, creioane, etc. Există riscul ca dinții să se rupă, să apară fisuri care în timp duc la fractură, să se desprindă plombele și să se ciobească lucrările de porțelan.

Regula nr. 2: Nu consumați frecvent băuturi acidulate. Acizii și zahărul pe care acestea le conțin dizolvă smalțul, scot calciul din dinte și produc sensibilitate dentară și carii. Și plombele sunt degradate de 'baia de acid ', devin poroase și colorate. Înlocuiți-le cu apa, sucuri naturale (se evită citricele), nu plimbați prin gură sucul, ci beți-l repede și prin pai pentru a scurta timpul de contact cu dinții.

Regula nr. 3: Igiena cavității bucale trebuie să fie conștiincios făcută, riguros, zi de zi, fără pauze. Pe lângă periuța dentară este obligatorie folosirea aței dentare pentru a curăța zona dintre dinți, unde periuța nu e eficientă. Igienizarea profesională trebuie făcută cel puțin o dată pe an, pentru unii pacienți și mai des. Tartrul depus nu poate fi înlăturat acasă prin periaj și constituie un rezervor de bacterii care îmbolnăvesc dinții și gingiile.

Regula nr. 4: Nu fumați. Pe lângă efectul nociv asupra întregului organism, nicotina are efecte negative pentru gingie, crescând riscul de boală parodontală și pierdere a dinților. Fumul de țigară colorează inestetic dinții naturali, dar și plombele. Fumatul favorizeaza apariția tartrului, înmulțirea bacteriilor din gură, respirație urât mirositoare. Peste 90% din pacienții cu cancere orale sunt fumători.

Regula nr. 5: Controlul stomatologic la 6 luni pentru a depista leziunile apărute în stadiul incipient și a le trata cât mai conservativ, fără o pierdere mare de țesut dentar! O carie mică este mult mai ușor de tratat și mai ieftin decât un dinte la care trebuie scos nervul infectat de o carie profundă.